همه چیز درباره خانه های پیش ساخته

خانه های پیش ساخته راه کاری برای کاهش هزینه و افزایش کارایی

بررسی مزایا و معایب خانه های پیش ساخته و معرفی انواع ان ها براساس کاربرد و کارایی، به همراه معرفی برترین های تولید در ایران

آشنایی با کانکس و انواع آن

کانکس با عنوان خانه های پیش ساحته شناخته می شود که توسط شرکت ها و کارخانجات این محصول ساخته شده و از مهمترین مزیت های آن می توان به قابل حمل بودن آن اشاره کرد. این سازه ها با بدنه آلومینیومی و انواع دیگر ورق های فلزی مستحکم ساخته شده و لایه های بیرونی فلزی و لایه داخلی، از جنس چوب و یا مشتقات چوب دارد.

کانکس راه کاری برای کاهش هزینه ها

در بسیاری از از مناطق امکان ساخت و ساز وجود ندارد و یا ساخت و ساز با توجه به شرایط اقلیمی و اقتصادی مقرون به صرفه نیست، در این مواقع صنعت به کمک ساز و ساز آمده و بنا های پیش ساخته جایگزین می شود. سهولت در جابه جایی، زیبایی ظاهری چه از نظر ظاهر داخلی و چه خارجی، عایق بودن سازه ها و قابلیت طراحی با کاربرد های خاص از ویژگی های مهم کانکس به شمار می رود.

این سازه ها به صورت نو و دست دوم در بازار عرضه شده  و متقاضیان می توانند انواع مختلف آن ها را با توجه به نیازمندی های خود تهیه کنند.

مواد اولیه کانکس

معرفی انواع مختلف کانکس

کانکس های موجود در بازار انواع مختلف دارندو این سازه ها دقیقا مطابق با نیاز صنایع مختلف ساخته می شوند، واحد های پیش ساخته مسکونی و یا اداری و کانکس های نگهبانی از متداول ترین سازه های پیش ساخته هستند، اما گسترش این سازه ها به این کاربرد ها محدود نمی شود. دکه های گل فروشی یا روزنامه فروشی که در اکثر شهر های ایران وجود دارند و یاسرویس های بهداشتی که در بسیاری از اماکن شهری دیده می شود، از کاربردی ترین شیوه های استفاده محسوب می شود.

کانکس ویلایی محصولی خاص برای کاربردی خاص

کانکس ویلایی همانگونه که از نامش پیداست یکی از پرکاربردترین انواع کانکس محسوب می شود. ساختمان های پیش ساخته که عموما همه اامکانات رفاهی یک ساختمان مسکونی را داشته و در یک یا چند طبقه ساخته می شوند. عایق صدا و رطوبت و گرما هستند و متناسب با نیاز متقاضیان تنوع در طراحی و ساخت دارند. اما نکته مهم در حمل و نقل و نصب کانکس ویلایی است که نیاز به دقت بالا و نگهداری مناسب دارد، چرا که این سازه ها آسیب پذیری بالایی دارند و میتوانند در حمل و مقل تخریب شوند.

لذا آماده سای فضایی که قرار است این سازه ها در ان نصب شوند اهمیت بالایی داشته و سکوی استقرار بسیار مهم است. در زمان حمل و نقل می تواند به صورت یکپارچه یا به صورت قطعات مجزا حمل شود.

 کانتینر سازه ای قدرتمند برای سهولت حمل و نقل

کاربری سازه های پیش ساخته فلزی به سطوحی بالاتر از خانه های پیش ساخته رسیده است. این سازه ها امروزه ، در حمل و نقل بسیار مورد توجه هستند و به عنوان یکی از ابزارهای مهم در حمل و نقل شناخته می شوند.

کانتینر به عنوان یکی از تجهیزات حمل و نقل محسوب می شود چرا که می تواند با ویژگی های خاص خود تا ۲۵ تن بار را در خود جای دهد. همین طور می تواند برای بار های حجیم کاربرد های زیادی داشته باشد. کشتی های بزرگ می توانند تعداد زیادی کانتینر در خود جای داده و به مکان های دور دست منتقل کنند.

ساخت کانتینر به عنوان سازه ای فنی مهارت مهندسی زیادی طلب می کندتا منجر به تولید محصولی با کیفیت و دوام بالا گردد.

کانتینر

تولید بهترین محصول برای حضور در بازار جهانی

مبین کانتین با سابقه ای طولانی در تولید کانتیر و کانکس های پیش ساخته به عنوان یکی از برترین تولید کنندگان در خاور میانه محسوب می گردد، که توانسته است محصولی با قابلیت رقابت جهانی تولید کند. محصولات با تنوع کاربری و تنوع ظاهری که می تواننددر بازار جهانی رقابت داشته باشند

 

 

حمل کانتینر

اصطلاحات مهم در حمل کانتینر

کلمات مهم در حمل کانتینر

گاهی اوقات با اصطلاحات و کلمات بسیار جدیدی در حمل کانتینر ها روبرو میشویم.اما در ادامه این مطلب هدف بر این قرار گرفته است که شما را با برخی از امهمترین این کلمات آشنا کنیم.پس ادامه این مطلب را از دست ندهید.همچنین میتوانید در ادامه این مطلب و با کلیک بر کلمات زیر با دیگر خدمات گروه صنعتی مبین کانتین همراه باشید:

قیمت کانتین

کانکس ارزان

حمل کانتینر

اصطلاحات عجیب در حمل کانتینر

۱ـ FULL CONTAINER LOAD – FCL  یک کانتینر پر

این یک اصطلاح ساده نیست . منظور از اف سی ال در اینجا ، زمانی است که یک فرستنده ی کالا به اندازه ی یک کانتینر کالا برای حمل دارد . که در این شرایط یک کانتینر را از خط کشتی رانی می گیرد و با کالای مورد نظر خود آن را پر می کند ، و آن را برای حمل به شرکت کشتی رانی میدهد .

توجه داشته باشید که حتی در مواقعی که کانتینر پر نباشد یا فقط بار یک فرستنده در ان باشد ، باز هم کانتینر پر یا اف سی ال محسوب می شود . و زمانی که کانتینر توسط حمل کننده و یا پیمان کاران بارگیری نشود و این کار توسط خود فرستنده ی کالا انجام شود شود ،  از نظر حمل کننده ی کالا ، اف سی ال خوانده می شود . در این شرایط ف از نظر حمل کننده فرقی نمی کند که شما نصف یا ربع و یا تمام کانتینر را از کالا پر کرده باشید . به همین خاطر است که  جمله ی درج شده در بارنامه های صادر شده : ” توسط فرستنده بارچینی و بار شماری شده است ”  می باشد که جمله ای بسیار مهم و دارای ارزش است .

و جالب است بدانید ، زمانی که یک کانتینر که دارای چند محموله ی متعلق به چند مشتری می باشد که توسط خودشان هم بارگیری شده است ، از نطر حمل کننده نیز بازهم اف سی ال به حساب می آید . و از دیدگاه مقام های بندر نیز ، این کانتینر که که به صورت پر و آماده ی بارگیری وارد بندر شده ، اف سی ال محسوب می شود .

 

۲ـLESS THAN A CONTAINER LOAD – LCL     کم‌تر از یک کانتنیر

به زمانی که بارچینی و پر کردن کانتینر توسط حمل کننده انجام می شود می گویند . و از اینکه کالای موجود در کانتینر کمتر از حجم کانتینر باشد و یا به اندازه ، و یا اینکه همزمان دو محموله ی مشترک باشد ، صرف نظر می شود .

و حتی اگر حمل کننده به حساب مشتری کانتینر را قیمت گذاری کند اما خودش بارگیری و بارچینی را انجام دهد ، باز هم ال سی ال محسوب می شود . و این باعث ایجاد سردرگمی در این عبارت می شود .

این موضوع برای حمل کننده دارای اهمیت و توجه و ریسک بیشتری می باشد چرا که حمل کننده به دلیل تقبل مسئولیت های بارگیری و کالاها ، در موقع تحویل نیز مسئول خسارت ها ی وارد بر آن ها می باشد .

۳ـ CONTAINER YARD – CY   محوطه کانتینری

منظور ان فضاهایی می باشد که کانتینر ها در بندر در آن اسقرار می باند و کشتی ها آماده یبارگیری می شوند . در این محل ، حمل کننده ی کالا و یا نماینده ی او از صادر کننده کانتینر را تحویل می گیرد و یا آن را پس از تخلیه ی کشتی به وارد کننده می دهد .

در اعتبارات اسنادی نیز این مورد کارایی دارد ، و به این صورت که مسئولیت تحویل کانتینر و یا حمل هم در این محل به اتمام می رسد .

حمل کانتینر
مهمترین کلمات و اصطلاحات در حمل کانتینر

۴ـ CONTAINER FREICHT STATION – CFS  انبار یا ایستگاه کانتینرها

منظور ، مکانی است که بر انبار نظارت می شود و و محموله های متفرقه ی ال سی ال به حمل کننده داده می شود ، تا در داخل کانتینر برای صادرات جا داده شود و یا از کانتینر برای تحویل به وارد کننده تخلیه شود .

در بارنامه ی ال سی ال یا محموله های کمتر از یک کانتینر ، عبارت سی اف سی درج میشود که گویا ی این است که : کالا در این انبار یا محل ، برای بارگیری در کانتینر ، از فرستنده تحویل و یا بعد از تفکیک محموله های کانتینر به گیرنده تحویل داده شد .

۵ـ FCL/LCL

در مواقعی که یک فرستنده ، چند محموله ی متفاوت را برای چند گیرنده ی متفاوت در کانتینر بارگیری و بارچینی می کند و در کشور مقصد آن ها را تفکیک می کند و به گیرنده های خود تحویل می دهد . و این یعنی یک کانتینر در مقصد پر می شود اما در واقع دارای چند محموله ی کمتر از یک کانتینر است .

۶ـ LCL/FCL

این دقیقا برعکس مورد قبل می باشد و زمانی است که چند محموله از چند فرستنده در یک محل بارگیری می شود و کانتینر دارای یک محموله به یک گیرنده فرستاده می شود .

۷ـ FCL/FCL

اصطلاح از درب تا درب یا (DOOR TO DOOR ) برای مواقعی که کل محموله ی یک کانتینر از یک فرستنده به یک گیرنده ارسال می شود .

۸ـ BREAK BULK

کالای بسته شماره، به‌صورت پاندل، یا نگله‌های متفاوت

۹ـ CURRENCY ADJUSTMENT FACTOR – CAF

چیزی که به کرایه ی حمل اضافه می شود ، یعنی ضریب تبدبل نرخ ارز.

۱۰ـ  FIO – FREE IN AND OUT

این به این معنا می باشد که ، فرستنده ی محموله یا مشتری و یا بازرگان باید هزینه های تخلیه در مقصد، بارگیری در مبدا ، و کرایه حمل را پرداخت نماید .

مثلا در اجاره های در بست که مالک کشتی یا آشنایی کاملی با عملیات و شرایط بارگیری و تخلیه و از این قبیل مسائل را ندارد و یا قصد انجام آن را ندارد و نمی خواهد خود را درگیر مسائل بارگیری و تخلیه و جرثقیل کند ، اصطلاحا FIO می گویند .

در کشور ی مانند اندونزی این یک قانون است که گیرنده ی کالا موظف به پرداخت هزینه های تخلیه در بندر مقصد می باشد که اصطلاحا FREE OUT می گویند .

اینها برخی از نکات مهم در حمل کانتینر ها بود.میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به دیگر صفحات ما نیز سربزنید:

کانکس ویلایی

خرید کانتینر